Európai Szociális Alap, felső banner
UTIRO Térségfejlesztő Egyesület
Facebook
Utiró Térségfejleszto Egyesület logója

Hírek /

Nyert az UTIRO Térségfejlesztő Egyesület a Hungarikum-2017 felhíváson!

Tisztelt Tagtársunk, Olvasóink!

A Hungarikum-2017 felhívásán a tavalyi év után, ismét sikerült nyernünk az „Ismerd meg a Vas megyei Gyöngyös-menti Tájegység értékeit!” című projekttel. A 2016-os „Felső-Gyöngyösmenti Értéktár elkészítése és bemutatása Vas megyében” című projekttünk a helyi értékek felkutatásáról, azok Gyöngyösmenti Tájegységi Értéktárba, illetve a Vas Megyei Értéktárba való jelöléséről szólt. Ennek folytatásaként a mostani 2017-es pályázat a Gyöngyösmenti Tájegységi Értéktárban szereplő valamennyi érték közkincsé tétele. 

Célunk, a HUNG-2017 Felhívás I. célterületének megfelelően a Tájegységi Értéktárban szereplő, helyi, tájegységi és 2017. évben is kiemelt új megyei értékeink népszerűsítése. Ebben az évben szeretnénk elérni, hogy a kilenc település minden lakójához eljusson a nyomdai technikával, a 2000 példányban sokszorosított Gyöngyösmente Tájegységi Értéktár kiadványunk, mely a 2016-os kiadványunk aktualizált és kiegészített új, ISBN számmal jelölt érték-füzet lenne. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki olvashassa és megismerhesse saját települése, a szomszéd falvak értékeit és méltán lehessen büszke a faluján kívüliek elismerésére, amit a Tájegységi és Megyei Értéktárba való értékek beemelése jelent.

A kiadvány kiosztását, terjesztését két csatornán szeretnénk elérni. Egyrészt a térségi óvodák és iskolákkal kötött együttműködéssel, kollégáink által szervezett honismereti előadások keretében, minden korosztály számára külön-külön, a gyermekek kezébe adva, küldenénk el haza minden tájegységi családnak a kiadványt, másrészt civil szervezetek idősekkel történő hagyományos év végi jótékonysági akcióit használnánk a kapcsolatfelvételre a már idősebb korosztályok esetében.  Településeinken, Gencsapátiban, Gyöngyösfaluban és Lukácsházán működő Intézmények vállalásainkkal egyetértve támogató nyilatkozataikkal bizonyítják szándékainkkal való egyetértésüket. A nyugdíjasok részére, a megszokott sütemény, jókívánság közvetítő rendezvények keretein belül, munkatársaink adnák át a településeink méltán büszkeséget okozó értékgyűjteményeit.

Az óvodai, iskolai honismereti előadások keretén belül a gyermekek számára bemutatásra kerülne a később részletezett kisfilmünk a Tájegységi Értékekről, valamint egy előszavas a kisebb korosztály számára meseszerű, a felső tagozat számára kalandtörténetbe, helyi személy életet útját bemutató történetmesélés blokk is, mely az élménypedagógiai eszközöket használná.

UTIRO team

KÖTELEZŐ KÖZZÉTÉTEL

ESEMÉNYEK

< 2023. december >
H K SZ CS P SZO V
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

PROJEKTJEK

Gencsapáti

Gencsapáti

Mentortelepülés
Cák

Cák

Mentortelepülés
Kőszegpaty

Kőszegpaty

TÉMA TOVÁBBI HÍREI

Figyelem! Ügyfélfogadás szünetel!

Figyelem! Ügyfélfogadás szünetel!

Hungarikum vetélkedő a Lakitelek Népfőiskolán

Hungarikum vetélkedő a Lakitelek Népfőiskolán

„Kárpát-medence kincsei” címmel rendeztek a helyi és a nemzeti értékek ismeretével kapcsolatos vetélkedőt bel- és külhoni általános iskolák 7. osztályos tanulói számára május 11-én, a Lakitelek Népfőiskolán; a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával.
„Élő jelképe maradt egy élő közösségnek...”

„Élő jelképe maradt egy élő közösségnek...”

Konferencia a magyar csipkekészítés kultúrájának megőrzése érdekében
30. Tavaszi Emlékhadjárat – Isaszegi Csata

30. Tavaszi Emlékhadjárat – Isaszegi Csata

Idén került 30. alkalommal megrendezésre Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata, a Tavaszi Emlékhadjárat, melynek isaszegi állomásán április 6-án megemlékeztek mind a dicsőséges 1849-es tavaszi hadjáratról, mind annak dicsőséges nyitányáról, az isaszegi csatáról. A környékbeli településeket is érintő rendezvény során az önkormányzatok és a hagyományőrző egyesületek több programot biztosítottak az érdeklődők számára.