Európai Szociális Alap, felső banner
UTIRO Térségfejlesztő Egyesület
Facebook
Utiró Térségfejleszto Egyesület logója

Hírek /

„Élő jelképe maradt egy élő közösségnek...”

A Hungarikum Bizottság egyik fő feladatának tekinti a magyarság kulturális sokszínűségének, gazdag hagyományainak minél szélesebb körben történő megismertetését, ápolását, értékeink átörökítését a következő generációk számára. Ennek szellemében a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság a Halasi Csipke Közalapítvánnyal együttműködve első alkalommal szervezte meg a Magyar Csipkekészítők Konferenciáját, melynek a csipke fővárosa, Kiskunhalas adott otthont.

A szakmai konferencia megrendezésével a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság egy hagyományt kíván útjára indítani. Egy hagyományt, ahol találkozik a múlt és a jelen, utat mutatva a jövő számára.

A konferenciát Kiskunhalas város polgármestere, Fülöp Róbert nyitotta meg, aki köszöntötte a vendégeket és felhívta a figyelmet a rendezvény fontosságára.

Polgármester úr gondolatai után elismert csipkekészítő népi iparművészek és fiatal, lelkes, értékeink iránt elkötelezett kezdő csipkekészítők osztották meg egymással tudásukat, tapasztalatukat és a legfontosabbat, a csipke iránti kötődésüket, amely pótolhatatlan alkotóeleme a csipkekészítés hagyományának életben tartásához.

Nagy Vincéné a Magyar Csipkekészítők Egyesületének elnöke előadásában a szakmai továbbképzéseknek, a személyes találkozóknak és a külföldi kapcsolatoknak a jelentőségét hangsúlyozta.

Turós Istvánné népi iparművész elsősorban a fém és a modern csipkében látja a továbbélési lehetőséget a 21. századi polgár számára.

Fejesné Koppány Gabriella iparművész, a karcagi Kunrózsa Csipkekör vezetője nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a tavalyi évben a Hungarikum Bizottság döntése értelmében a „Magyarországi csipkeverés és varrás élő hagyománya” bekerült a Magyar Értéktár elemei közé és büszkén viselheti a kiemelkedő nemzeti érték címet.

 „A gömöri csipke mindig szolgál, nem uralkodik.”- gondolattal zárta előadását Neszádeliné Kállai Mária viseletkészítő népi iparművész, a Gömöri csipke fennmaradásának elhivatott művelője.

Késmárki Tiborné a Balatonendrédi Általános Iskola igazgatója „Múlt és Jelen a Jövő kezében” című előadásában egy példaértékű, mások számára követendő pozitív gyakorlatot ismertetett. A vert csipke hagyományának az iskolai oktatásba való átörökítésével napjainkig Balatonendréden több, mint száz gyermek tanulta és szerette meg a csipkeverés technikáját, amely meghatározza szemléletüket, jövőjüket, pályaválasztásukat.

Fáyné Tornóczky Judit csipkekészítő megragadó előadásával a Hunnia csipke világába kalauzolta el a hallgatóságot. Devecsei Gáborné néprajzi gyűjtő a Nemeshanyi varrott csipkekészítés feltámasztására irányuló törekvésről számolt be, míg Pajor Kálmán a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának elnöke a csipkék királynőjének, a Halasi csipkének a történetébe engedett bepillantást nyerni. 

A szakmai konferenciát a XIX. Nemzetközi Csipkekiállítás megnyitója követte Kiskunhalason.

KÖTELEZŐ KÖZZÉTÉTEL

ESEMÉNYEK

< 2024. március >
H K SZ CS P SZO V
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

PROJEKTJEK

Gencsapáti

Gencsapáti

Mentortelepülés
Cák

Cák

Mentortelepülés
Kőszegpaty

Kőszegpaty

TÉMA TOVÁBBI HÍREI

Ügyfélfogadási szünet - 2024.03.14

Ügyfélfogadási szünet - 2024.03.14

Figyelem! Ügyfélfogadás szünetel!

Figyelem! Ügyfélfogadás szünetel!

Hungarikum vetélkedő a Lakitelek Népfőiskolán

Hungarikum vetélkedő a Lakitelek Népfőiskolán

„Kárpát-medence kincsei” címmel rendeztek a helyi és a nemzeti értékek ismeretével kapcsolatos vetélkedőt bel- és külhoni általános iskolák 7. osztályos tanulói számára május 11-én, a Lakitelek Népfőiskolán; a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával.
„Élő jelképe maradt egy élő közösségnek...”

„Élő jelképe maradt egy élő közösségnek...”

Konferencia a magyar csipkekészítés kultúrájának megőrzése érdekében