Európai Szociális Alap, felső banner
Facebook
Európai Unió logó
Utiró Térségfejleszto Egyesület logója

Hírek /

Tanulmányút - Alsómocsolád - 2017.07.10.

Tanulmányút – Alsómocsolád – 2017.07.10.

 

Az UTIRO Térségfejlesztő Egyesület megkezdte az EFOP-1.3.5-16 „Tűzről pattant…” projektjét az együttműködő 8 településen: Gyöngyösfalu, Lukácsháza, Kőszegpaty, Pusztacsó, Nemescsó, Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely, Cák.

Ennek kapcsán Tanulmányutat szerveztünk.

 

Tanulmányutunk Alsómocsolád településre esett. Nem véletlenül. „Egy gyöngyszem Magyarországon”, olvashatjuk Alsómocsolád község honlapján. A virtuális séta, a sok-sok információ mind arról árulkodik, hogy az itt élő emberek gondosan vigyázzák a települést és büszkék otthonukra. Erről árulkodik Dicső László polgármester szívet melengető bemutatkozója is, amelyből kiderül, 24 éve a község első számú vezetője. Ma már számára a polgármesterség nemcsak szolgálat, hanem életforma is. Beláthatjuk, ezt ilyen eredményesen nem is lehet másként csinálni. Természetesen egyedül ez nem megy, a községben élők tenni akarása is példaértékű. Nem csoda, hogy nagy izgalommal vártuk a találkozást a polgármesterrel és a helyiekkel. Nemcsak a stratégiai dokumentumokra, hanem Alsómocsoládra is kíváncsiak voltunk, hisz a médiumokban már sokat hallhattunk a település díjairól, a polgármester elismeréseiről, a helyi pénzről, a rigacról, a csodás környezetről. Ma már elmondhatjuk, várakozáson felüli volt a kedves fogadtatás a vendégszeretet, a finom ételek és az egész nap, amelyet eltölthettünk a településen.

Mintegy 40 fős csoporttal érkeztünk, akik az együttműködő 8 település civil egyesületeinek képviselőiből álltak.

Dicső László polgármester Úr kedvesen fogadott minket és szórakoztató bemutatkozása a településről megadta a kérdéseinkre a választ.

Elmondhatjuk, várakozáson felüli volt a házigazdák vendégszeretete, a finom ételek és az egész nap, amelyet eltölthettünk a településen.

 

 

A mindössze 300 fős település Baranya megye északi szegletében fekszik.

Turizmus:

Az Interaktív Tárház a „Kölyök Fészek” Erdei Iskola Oktatóközpontja, melyet más iskolákból érkező diákok is aktívan látogatnak. Látható egy terepasztal, falfestmény mely a vizek és az élőlények csodás világát mutatja be. Foucault-inga, szabadtéri csillagfigyelő is megtalálható.

A Tárház mellett található egy szabadtéri, fedett kemencés udvar, amelyben hagyományos ételek és sütemények készíthetőek. Ahonnan gyönyörű a kilátás a tóra és ahol mi is megkóstolhattuk a finom kenyérlángost és pizzát.

A Vendégház és Konferencia Központ illetve a mellette épült Diákszálló alkalmas a vendégek fogadására, és szálláshelyre.

Gazdaság:

„Magunk kenyerén” elnevezéssel saját finanszírozású Helyi Gazdaságfejlesztési programot dolgozott ki és indított el 2013. május 1-jén. A Program sikerességének előmozdítása érdekében a magyar hivatalos fizetőeszköz (forint) helyettesítésére helyi fizetőeszközt (rigac) bocsátott ki.

 Ezzel a fő cél a községben lakók életminőségének javítása volt.

A 2006-ban megépült Egészségház mellett alakították ki a Tornaszobát, mely helyet ad a sportolni, mozogni vágyóknak, és térítés nélkül igénybe vehető. Ezt a tornaszobát főképp az „Őszi Fény” Idősek Otthona lakói, valamint az Idősek klubja látogatói használják, de lényegében mindenkire tárt kapuk várnak. Ezen kívül alkalmi sport rendezvényeket is megrendeznek itt.

Az Erdei Tornapálya és a településen található négy tanösvény remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt a kirándulás szerelmeseinek. A Tornapálya tíz éve készült el a Mecsek Erdészeti Zrt. együttműködésével. A helyszínen erdei fajátékokon tehetik próbára ügyességüket a túrázók, a Tanösvény mentén pedig az erdő életét tanulmányozhatják testközelből a kirándulni vágyók, akiknek növény- és állatvilágot bemutató táblák segítenek a tájékozódásban.

A településen található aszfaltos sportpályát a sportolás mellett a nagyobb szabadtéri rendezvények lebonyolítására, ─ mint például a Falunap, az Adventi vásár vagy a Szüreti fesztivál, ─ is használják a helyiek. Az edzeni vágyóknak egy szabadtéri fitnesz tér is biztosított, amit bárki ingyen igénybe vehet. A település ezen kívül rendelkezik kosárlabda palánkkal, 10 db bérelhető kenuval, illetve 40 db bérelhető kerékpárral. A „felnőtt játszótér” mellett a gyermekek számára is biztosított a szabadidő aktív eltöltése, hisz gyönyörű játszótér várja a fiatalokat, melynek felépülését a településen már jól ismert közösségi összefogás eredményezett.

2012-től Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT), integrálja magába a Teleházat és Művelődési Házat. Közművelődési-, foglalkoztatási-, gyermek-, ifjúsági- és sportszolgáltatásokat, valamint szociális-, lakossági- és ügyfélszolgálati jellegű szolgáltatásokat kínál a lakosságnak és a környező településről érkező igénybevevőknek. Ezen kívül civil iroda és koordinációs funkciót is ellát, amin belül többek között tanácsadás, pályázatírás és a civil társadalom fejlesztését szolgáló programok szervezése tartozik a feladatai közé. Az IKSZT tevékenységéről tehát elmondható, hogy nagymértékben hozzájárul a település gazdasági, szellemi és kulturális felemelkedéséhez.

Civil élet:

A településen kiemelkedő és példaértékű a civil aktivitás. Alsómocsoládon jelenleg 13 formális és informális civil szervezet tevékenykedik.

Az 1986-ban alapított Alsómocsoládiak Baráti Köre a település legkorábban megalakult formális szervezete, mely a község lakosságát, valamint a településért tenni akaró, elszármazott értelmiséget tömöríti. Az 1991 óta bejegyzett szervezet célja, hogy ápolja, és megújítsa a faluból elszármazottak szülőhelyhez kötődő érzelmi kapcsolatait, hogy lehetővé tegye a közösséggel való szorosabb kapcsolattartást, továbbá támogassa a település fejlődését elősegítő szervezetek munkásságát. Kiemelendő, hogy a szervezet hozta létre a község Teleházát 1997-ben. Az Alsómocsoládiak Baráti Köre a községi Önkormányzattal közösen alapította meg 1991-ben az Alapítvány Alsómocsoládért szervezetet, melynek célkitűzései között szerepel többek között a helyi lakosság életkörülményeinek javítása, testi, lelki, szellemi, kulturális és szociális igényeinek kielégítése, a településen való munkahelyteremtés, a hagyományok őrzése és a kultúra ápolása, az idegenforgalom megszervezésének elősegítése, az ifjúsági kezdeményezések, így a helyi ifjúsági önkormányzat munkájának segítése, valamint a pályakezdő fiatalok támogatása. Az alapítvány számos településfejlesztési, kistérség-és közösségfejlesztési programban vesz részt, a hatékonyabb működés, és szélesebb körű együttműködés érdekében pedig igyekszik bevonni a helyi és a környező településeken élő fiatalságot is. Az alapítvány szolgáltatásai nyitottak, bárki számára elérhetőek, de legfőképp a gyermek-és ifjúsági korosztályt célozzák. A fiatalok közösségi aktivitásának fejlesztése, ismereteik bővítése és identitástudatuk erősítése céljából különböző pedagógiai módszereket is alkalmaz a szervezet. Ilyen pl. a Tanuljuk játszva Európát képzőtábor, a DAGYIÖK Akadémia, az Ifjúság Alapú Ifjúságkutatás, vagy a többszöri alkalommal megrendezésre kerülő Jövőtervező Műhely Alsómocsoládon és a környező településeken.

Az „Őszi Fény” Alapítvány 2006-ban alakult az „Őszi Fény” Idősek Otthonában élők hozzátartozóinak kezdeményezésével. A szervezet egyrészt az idősotthonban élő nyugdíjas korosztály igényeinek kielégítését, életminőségének javítását igyekszik biztosítani, másrészt pedig az otthon fejlődését, összkomfortosságának megteremtését célozza.

Az Alsómocsoládi Sport Egyesület 2009-ben alakult annak érdekében, hogy rendszeres testmozgásra, sportolásra, egészséges életmódra ösztönözze a lakosságot. Tevékenysége során igyekszik sportolási lehetőségeket teremteni, programokat szervezni, egészséges életmódra nevelni a fiatalságot, mindezt más szervezetekkel és a helyi önkormányzattal együttműködve.

Az Alsómocsoládi Polgárőr Egyesület 2005-ben alakult a lakosság védelme, és a bűncselekmények megelőzése érdekében. A szervezet szoros kapcsolatban áll a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségével, a megyében működő polgárőr egyesületekkel, a Sásdi Rendőrőrssel, a Komlói Rendőrkapitánysággal és a helyi civilekkel egyaránt.

A „Közös Út” Térségi Civil Egyesület célja, hogy megerősítse a térségben tevékenykedő civil szervezetek összefogását, és elősegítse érdekeik érvényesítését. Az egyesület közhasznú tevékenységei közül érdemes kiemelni a nevelést és oktatást, a szervezetfejlesztést, a kulturális tevékenységet, az érdekképviseletet, valamint a hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének segítését.

A településen jelenleg további két informális szervezet is működik, az egyik az 1996-ban megalakult Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat (DAGYIÖK), mely kiemelkedő jelentőséggel bír a településen, hiszen az Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a fiatalokkal való együttműködésre, együttgondolkodásra és a közös tervezésre. A településen a 6-tól 30 évig terjedő korosztályba közel 100 fiatal tartozik, érdekképviseletüket, szabadidejük hasznosabb eltöltését az ifjúsági önkormányzat igyekszik biztosítani. Munkájukat az Önkormányzat és a Teleház, valamit az azt fenntartó „Mocsolád-Civilház” Nonprofit Kft. segíti technikai felszereléssel, infrastrukturális háttérrel. Saját klubhelységgel, közösségi térrel rendelkeznek, ez az ún. Ifjúsági Információs és Tanácsadó Pont, azaz a .IT(T). Programjaik között szerepelnek a teaházi estek, filmklubok, képkiállítások, játszóházak, „alter-estek”, a Gyermeknap, az Önkéntes nap és számos más fiatalokat célzó esemény.

A településen heti egy alkalommal szorgos hölgyek ülnek össze az Alsómocsoládi Foltvarró Klub keretein belül, hogy „patchwork” technikával használati tárgyakat, lakberendezési kiegészítőket készítsenek. Alkotásaik az Adventi vásáron is megtekinthetők.

A Magyar Európa Park Szövetség Egyesületet 2010 márciusában alapította meg egy magánszemély, több okból kifolyólag. Az egyesület 27 dél-dunántúli települést, együttműködő önkormányzatot foglal magába, köztük Alsómocsoládot is. A szervezet megalapításának egyik célja a forrásszerzés megkönnyítése, valamint a falvak és városok közti kapcsolatok szorosabbá tétele. 2010 szeptemberében jött létre a Hét Patak Gyöngye Natúrpark Egyesület, melyet 8 település alkot: Alsómocsolád, Ág, Csikóstőttős, Gerényes, Kárász, Kisvaszar, Köblény és Szalatnak. Az egyesület legfőbb célja a természeti és kulturális örökség megőrzése és védelme, a gazdasági és társadalmi fejlődéshez való hozzájárulás. Feladatai közé tartozik a települések vidék-és településfejlesztése, környezetvédelmi és természetgazdálkodási programok megvalósítása, valamint a térségi turizmus-és vonzerőfejlesztés.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közel egy évtizede kezdett el dolgozni Alsómocsolád Község térségének különböző szegregátumaiban. A helyszíneken komplex programokat, hosszú távú, fenntartható megoldási stratégiákat dolgoznak ki és valósítanak meg. Tevékenységeik során a célcsoportot a lehető legnagyobb mértékben vonják be a munkafolyamatokba, a bizalmi kapcsolatokat pedig a folyamatos jelenléttel erősítik.

A KÖZ-TÉR-HÁLÓ a családokért projekt, a Máltai Szeretetszolgálat és az Önkormányzat között szoros az együttműködés. A község Önkormányzata további 10 település önkormányzatával együttműködésben valósította meg a KÖZ-TÉR-HÁLÓ a családokért elnevezésű TÁMOP pályázatot, mely a célterület mélyszegénységben élő családjainak reintegrációját célozta. A projekt ügyeit és céljait annak zárása után a Köz-Tér-Háló Alapítvány képviseli a térségben.

I.3.6 Nemzeti és etnikai kisebbségek

A településen- igaz kis számban- német és cigány kisebbség él. Mindkét kisebbségi önkormányzat a községben hamarosan megszűnik. A 2011. évi népszámláslási adatok alapján cigány kisebbséghez 7 fő tartozik, a német kisebbséghez 22 fő. A községben egyre több ingatlant vásárolnak meg külföldiek (hollandok, belgák, és osztrákok), így elképzelhető, hogy hamarosan ők alkotnak majd kisebbséget.

 

A település, mint egy ékszerdoboz, tele szobrokkal, faragásokkal, amit az ideérkezők, az itt táborozók hagytak a településre, cserébe az ellátásukért.

 

Élményekben gazdagon, ötletek, lehetőségek összegyűjtésével tértünk haza.

 

Egyesületeink képviselői elmondták, hogy példaértékű és egyedülálló a közösség összetartó ereje, amitől ennyire barátságos és élhető a település, amely nem csak őrzi az értékeit, hanem megújítja és nem utolsó sorban a helyi gazdaságból gyarapszik.

 

A továbbiakban KFS Fórumokon folytatjuk a tapasztalatok átbeszélését.

KÖTELEZŐ KÖZZÉTÉTEL

ESEMÉNYEK

< 2024. március >
H K SZ CS P SZO V
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

PROJEKTEK