Európai Szociális Alap, felső banner
UTIRO Térségfejlesztő Egyesület
Facebook
Utiró Térségfejleszto Egyesület logója

Tagok /

Répceszentgyörgy Község Önkormányzata

Répceszentgyörgy egy nyugodt, csendes környezettel rendelkező kistelepülés, amely évszázadok óta őrzi és ápolja múltját, éli jelenét, tervezi jövőjét, hogy az itt élők számára továbbra is egy biztos, de ugyanakkor fejlődő pont legyen.

A település a Kisalföldön, a Répce folyó jobb partján, Vas megye északi részén fekszik. A megyeszékhely, Szombathely mintegy 25 km-re, Sárvár, illetve Répcelak pedig úgy 15-15 km-re található. Közúton a 86-os főútról érhető el egy mellékúton, Hegyfalunál letérve. Szintén egy mellékúton közelíthető meg a Csepreg - Tompaládony 84-es főút közötti alsóbbrendű útról is, Bő felől. A kerékpáros turizmus szerelmesi Hegyfalura, vagy Pósfára érkezve aszfalt, vagy járható földúton kerékpárral is megközelíthetik a falut. Bükfürdő közelsége szintén fontos szerepet játszik a község és közössége életében.

A település komoly épített örökséggel rendelkezik, mindemellett ökoturisztikai potenciálja is jelentős, annak hasznosítása és a vízi turizmus fejlesztése kiaknázatlan lehetőségeket rejt a település számára. A külterület nyugati részén található Szent György szőlőhegyen a szőlő- és borkultúra megtartása és továbbfejlesztése szintén megóvandó érték a település számára.

Répceszentgyörgyön, aktív közösségi élet működik. Adventkor adventi koszorú kerül elhelyezésre a Buszfordulóban, a gyertyagyújtások alkalmával  helyi asszonyok énekelnek. Májusban a fiúk a lányoknak májusfát állítnak. Megemlékezéseket tartanak a Nemzeti Ünnepeken. Október 6-án a kastélykertbe ünnepi műsorral tisztelegnek  az aradi vértanúk emléke előtt. Mindezek mellett évente van falunap, hagyományt teremte várják vissza az elszármazottakat is. A  helyi művelődési ház és rendezvény tér gyakorta ad otthont kulturális és egyéb családi eseményeknek.

A településen 1940-ben éltek a legtöbben, 421 fő lakosa volt ekkor a falunak, ám 1970 után gyors csökkenés jelentkezett. Az elmúlt néhány évben azonban szerencsére újra növekedést tapasztalhatunk, a jelenlegi lakónépesség 117 fő (KSH, 2019). Répceszentgyörgy szomszédaival is jó kapcsolatot ápol, nyitott az együttműködésre, hiszen az értékek megóvása és az értékteremtés térségi összefogással lehet igazán eredményes.

 

Elérhetőség:

Répceszentgyörgy Község Önkormányzata

Képviseli: Kovácsné Kelemen Gertrúd Margit

Székhely: 9623 Répceszentgyörgy, Fő utca 41., adószám: 15424367-2-18, 

Honlap: https://repceszentgyorgyi-ertektar.webnode.hu/

KÖTELEZŐ KÖZZÉTÉTEL

ESEMÉNYEK

< 2024. április >
H K SZ CS P SZO V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

PROJEKTJEK

Csepreg Város Önkormányzata

Csepreg Város Önkormányzata

Gór Község Önkormányzata

Gór Község Önkormányzata

Répceszentgyörgy Község Önkormányzata

Répceszentgyörgy Község Önkormányzata