Európai Szociális Alap, felső banner
Európai Mezogazdasági Vidékfejlesztési Alap bannere
UTIRO Térségfejlesztő Egyesület
Facebook
Európai Unió bannere
Utiró Térségfejleszto Egyesület logója

Pályázatok /

Lócscs Községi Önkormányzat

BEMUTATKOZÁS

Lócs község a Nyugat-Dunántúlon, Vas vármegyében, a Kőszegi járásban, a csepregi kistérségben helyezkedik el. A település Büktől 6 km-re fekszik, a megyeszékhelytől 35 km-re, a járási központtól, Kőszegtől 26 km-re, Csepregtől 12 km-re. Lócs az ún. Répce-sík kistájon található, a Pós-patak szeli ketté a települést. Már az őskortól lakott lehetett, és a Pós-patak nyújtotta lehetőségekkel élve halászattal, vadászattal foglalkozhattak az itt élők. Később jellemzően a mezőgazdaság játszott fontos szerepet itt lakók megélhetésében.

Lakossága 2023. január 1-i adat szerint 148 fő, amely egészen 2021-ig csökkenő tendenciát mutatott, azóta viszont enyhe növekedést mutat. Sok a külföldi – főként osztrák, német – betelepülő. Magas az idős korosztály aránya – mintegy 35% körüli, viszont nagyon alacsony a 14 éven aluliaké, nem éri el a 10%-ot sem. Két vallás van jelen, a lakosság döntő része római katolikus, kisebb hányada evangélikus. Lócs közigazgatásilag Csepreghez tartozik, a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatalban látják el a helyi közfeladatokat Csepreg városával, valamint a társult Tormásliget és Tömörd településekével együtt. Helyben már csak heti egy napon tartanak ügyfélfogadást. Lócson községi könyvtár, közösségi színtér, orvosi rendelő működik, de nincs sem óvoda, iskola, sem posta, sem vegyesbolt, sem kocsma. A gyerekek Csepregre járnak óvodába, iskolába.

Ennek ellenére gazdag a programkínálat és nagyon aktív, összetartó a helyi közösség. Mindent megünnepelnek a farsangtól a szilveszteri disznóvágásig. Legnagyobb rendezvény a júniusi rózsafesztivál és az augusztusi új kenyér ünnepe/falunap. Egy civil szervezet működik a településen, a Rózsafalu Civil Egyesület, 38 taggal. Fő tevékenységeik a faluszépítés mellett a kulturális élet ösztönzése, segítése, a környezettudatos szemléletformálás, sport és egészséges életmód népszerűsítése.

A kistelepülés bővelkedik helyi értékekben is. Két műemléki védelem alatt álló épület található, egyik a Kisasszonyról elnevezett római katolikus templom és temető, valamint az egykori Csikor-kúria, amely nem látogatható, magántulajdonban van. Fontos épített örökség az evangélikus templom, a tűzoltómúzeum, az egykori iskola épületében létrehozott helytörténeti kiállítás, a keresztek, a hősi emlékmű, hősi temető. Legfőbb természeti érték a rózsák, melyekből mintegy 2000 tő pompázik a közterületeken, a nyárfák, nyírfasor, és a Pós-patak élővilága. 2023-ban alakították ki a 88 őshonos gyümölcsfa csemetéből álló tündérkertet az egykori focipályán.

ELÉRHETŐSÉG

Lócscs Községi Önkormányzat – 9634 Lócs, Fő u. 52.

Tel.: 94/565-034

web: www.locs.hu