Európai Szociális Alap, felső banner
Európai Mezogazdasági Vidékfejlesztési Alap bannere
UTIRO Térségfejlesztő Egyesület
Facebook
Európai Unió bannere
Utiró Térségfejleszto Egyesület logója

Hírek /

UTIRO Térségfejlesztő Egyesület – HFS Tervezői Fórum Emlékeztető - 2016.03.03. - Lukácsháza

Emlékeztető

UTIRO Térségfejlesztő Egyesület – HFS Tervezői Fórum

2016. március 03.

Lukácsháza, Varga Ottó u. 6.

 

Bolfán Csaba az UTIRO Térségfejlesztő Egyesület elnöke köszöntötte az összegyűlt vendégeket.

Az Egyesület elnöke tájékoztatta a megjelenteket, hogy az új időpont szerint 2016. március 31-ig kell elkészítenie és feltöltenie a pályázati felületre az Egyesületnek a HFS „draft” verzióját, amelynek alapját a korábban megtartott fórumok adják. A megtartott HFS Tervezői Fórumnak kettős célja volt: egyrészt felvázolni az egyesület által kialakítani tervezett stratégia tagok számára történő bemutatása, másrészt pedig a tagok reakcióinak felmérése, az általuk megvalósítani kívánt projektötletek összegyűjtése.

A 2016 -2020 közötti tervezési időszakban a LEADER forrás összességében 325 millió forint, mely a 30 településre lebontva, 10-12 millió forintot jelent a 6 évre, illetve ehhez csatlakozik még két „korlát”, egyrészt, hogy a települések által elnyerhető összeg nem mehet 20%-os határ fölé, másrészt minden olyan projekt, amely más operatív programból megfinanszírozható annak LEADER forrásból történő támogatása nem lehetséges. Az önkormányzati, a civil és a vállalkozási szféra azonos mértékű támogatása a cél. A rendelkezésre álló forráskeret alapján kisösszegű projektek támogatását tervezzük, 500.000-2.000.000 Ft közötti összegben. A felső határ 2.000.000 Ft összegben történő meghatározásának oka alapvetően az, hogy az előzetes információk szerint bevezetésre kerülő egyszerűsített eljárásrend eddig az összeghatárig nem fog tételes elszámolást megkívánni, kivéve a hálózatos projektek esetét, amikor 2-3 település civiljei/önkormányzatai/vállalkozói fognak össze, azonban nem pusztán együttműködési megállapodás keretében, hanem olyan módon, hogy minden érintett településen megvalósítanak valamilyen programot/fejlesztést. Jelen fórumunkra összeállítottunk egy problémafa-célfa elemzést, amely tartalmazza az adottságokat (amelyek olyan negatív dolgok, amelyek fejlesztése lehetséges); célokat (olyan távlati célok, amiket el akarunk érni) és eredményeket (amelyek a tényleges, konkrét eredményeket tartalmazzák). Szektoronként meghatároztuk azt is, hogy milyen jellegű projekteket várunk a pályázóinktól.    

Az UTIRO Térségfejlesztő Egyesület által felvázolt stratégia főbb elemei:

  1. „Helyi értékből helyi termék” – A helyi szinten megjelenő egyedi érték köré felépülő egész évet kitöltő programsorozat. Ez a helyi érték lehet egy program, egy tárgy, egy foglalkozás, bármi, ami adott szinten megőrzésre érdemes és alkalmas.
  2. Fiatalok helyben maradásának erősítése. –az általános iskolából kilépő korosztály számára megteremteni azt az életteret, ahol a szabadidejét közösségben, kulturált körülmények között töltheti. Erősíteni az identitásukat, hogy a felsőfokú tanulmányok befejezését követően a térségbe visszatérjenek, és a következő stratégiai pontra is átvezetve, ezen fiatalok vállalkozóvá válásának segítése.
  3. Vállalkozóvá válás segítése – segítségnyújtás egy induló vállalkozás fejlesztéséhez, megismertetéséhez.

A fórumon elhangzottak és a projektötletek összesítését feldolgozását követően március hónapban ismételten tartunk egy fórumot, amelyen a HFS tervezés eredményeinek ismertetése, bemutatása történik. A meghívó hamarosan kiküldésre kerül.     

Lukácsháza, 2016. március 3.

A fórumon készült képek az alábbi linken érhetők el: 

http://www.utiro.hu/kepek/19386