Európai Szociális Alap, felső banner
Európai Mezogazdasági Vidékfejlesztési Alap bannere
UTIRO Térségfejlesztő Egyesület
Facebook
Európai Unió bannere
Utiró Térségfejleszto Egyesület logója

Hírek /

UTIRO LEADER Egyesület – HFS Tervezői Fórum Emlékeztető - 2015.09.23. - Bük

Emlékeztető

UTIRO LEADER Egyesület – HFS Tervezői Fórum

2015. szeptember 23.

Bük

 

Bolfán Csaba az UTIRO LEADER Egyesület elnöke tájékoztatta a megjelenteket, hogy 2015. október 31-ig kell elkészítenie az Egyesületnek a HFS „draft” verzióját, amelynek alapján a korábban megtartott fórumok (2015. 08.25. és 2015.08.27.) adják. 2015. október 31 és 2016. március 31. közötti időszakban, amennyiben benyújtásra kerül az anyag rendelkezésünkre bocsátanak egy tervezési előleget, amely biztosítja a működésünket. Az elnök úr elmondta, hogy összesen 330 millió forint áll rendelkezésre, ami 10-12 milliót forintot jelent településenként és fontos még további két korlátról szólni: egyrészt egyetlen település sem részesülhet a LEADER forrás 20%-át meghaladó összegből – 60 millió forint – és olyan projekt ami más operatív programban szerepel nem támogatható LEADER forrásból. A z Egyesület általában 500.000 és 2.000.000 Ft közötti összegű projekteket tervez, kivéve ahálózatos projektek esetét, amikor 2-3 település civiljei/önkormányzatai/vállalkozói fognak össze, azonban nem pusztán együttműködési megállapodás keretében, hanem olyan módon, hogy minden érintett településen megvalósítanak valamilyen programot/fejlesztést. Jelen fórumunkra összeállítottunk egy problémafa-célfa elemzést, amely tartalmazza az adottságokat (amelyek olyan negatív dolgok, amelyek fejlesztése lehetséges); célokat (olyan távlati célok, amiket el akarunk érni) és eredményeket (amelyek a tényleges, konkrét eredményeket tartalmazzák). Szektoronként meghatároztuk azt is, hogy milyen jellegű projekteket várunk a pályázóinktól.

A felvázolt stratégia alapján:

  1. „Helyi értékből helyi termék” – A helyi szinten megjelenő egyedi érték köré felépülő egész évet kitöltő programsorozat. Ez a helyi érték lehet egy program, egy tárgy, egy foglalkozás, bármi, ami adott szinten megőrzésre érdemes és alkalmas.
  2. Fiatalok helyben maradásának erősítése. –az általános iskolából kilépő korosztály számára megteremteni az az életteret, ahol a szabadidejét közösségben, kulturált körülmények között töltheti. Erősíteni az identitásukat, hogy a felsőfokú tanulmányok befejezését követően a térségbe visszatérjenek, és a következő stratégiai pontra is átvezetve, ezen fiatalok vállalkozóvá válásának segítése.
  3. Vállalkozóvá válás segítése – segítségnyújtás egy induló vállalkozás fejlesztéséhez, megismertetéséhez.

Bolfán Csaba elmondta, hogy előreláthatólag a civilek és az önkormányzatok támogatottsága 90%-os, míg a vállalkozók támogatottsága pedig 50+10%-os intenzitású lesz, de ez még változhat.

 

Lukácsháza, 2015.szeptember 23.

 

Készítette:

 

 

 

dr.Pintér Lilla Krisztina

mb. munkaszervezet vezető