Európai Szociális Alap, felső banner
Európai Mezogazdasági Vidékfejlesztési Alap bannere
UTIRO Térségfejlesztő Egyesület
Facebook
Európai Unió bannere
Utiró Térségfejleszto Egyesület logója

Hírek /

UTIRO LEADER Egyesület – HFS Tervezői Fórum Emlékeztető - 2015.08.27. - Csepreg

Emlékeztető

UTIRO LEADER Egyesület – HFS Tervezői Fórum

2015. augusztus 27.

Csepreg

 

Bolfán Csaba az UTIRO LEADER Egyesület elnöke tájékoztatta a megjelenteket, arról, hogy a 2015.07.16-án Budapesten az Irányító Hatóság által megtartott rendezvényen ismertették az Egyesület számára a 2014-2020-as időszak megkezdéséhez kapcsolódó feladatokat. Ennek első lépéseként az Egyesület köteles elkészíteni egy Helyi Fejlesztési Stratégiát (a továbbiakban: HFS), amelynek tervezett benyújtási dátuma 2015. szeptember 30-a. A megtartott HFS Tervezői Fórumnak kettős célja volt: egyrészt felvázolni az egyesület által kialakítani tervezett stratégia tagok számára történő bemutatása, másrészt pedig a tagok reakcióinak felmérése, az általuk megvalósítani kívánt projektötletek összegyűjtése.

A 2016 -2020 közötti tervezési időszakban a LEADER forrás összességében 325 millió forint, mely a 30 településre lebontva, 10-12 millió forintot jelent a 6 évre, illetve ehhez csatlakozik még két „korlát”, egyrészt, hogy a települések által elnyerhető összeg nem mehet 20%-os határ fölé, másrészt minden olyan projekt, amely más operatív programból megfinanszírozható annak LEADER forrásból történő támogatása nem lehetséges. Az önkormányzati, a civil és a vállalkozási szféra azonos mértékű támogatása a cél. A rendelkezésre álló forráskeret alapján kisösszegű projektek támogatását tervezzük, 500.000-2.000.000 Ft közötti összegben. A felső határ 2.000.000 Ft összegben történő meghatározásának oka alapvetően az, hogy az előzetes információk szerint bevezetésre kerülő egyszerűsített eljárásrend eddig az összeghatárig nem fog tételes elszámolást megkívánni.  

Az UTIRO LEADER Egyesület által felvázolt stratégia főbb elemei:

  1. „Helyi értékből helyi termék” – A helyi szinten megjelenő egyedi érték köré felépülő egész évet kitöltő programsorozat. Ez a helyi érték lehet egy program, egy tárgy, egy foglalkozás, bármi, ami adott szinten megőrzésre érdemes és alkalmas.
  2. Fiatalok helyben maradásának erősítése. –az általános iskolából kilépő korosztály számára megteremteni az az életteret, ahol a szabadidejét közösségben, kulturált körülmények között töltheti. Erősíteni az identitásukat, hogy a felsőfokú tanulmányok befejezését követően a térségbe visszatérjenek, és a következő stratégiai pontra is átvezetve, ezen fiatalok vállalkozóvá válásának segítése.
  3. Vállalkozóvá válás segítése – segítségnyújtás egy induló vállalkozás fejlesztéséhez, megismertetéséhez.

Az Egyesület elnöke elmondta, hogy a bemutatott program egy térségi együttműködés keretében a Vasi-Hegyhát-Rábamente Leader Egyesülettel és a Pannon Térségfejlesztő Egyesülettel – előbbi a Körmend-Vasvár térségben, utóbbi a Szombathelyi térségében fejti ki tevékenységét – együttműködésben valósul meg.

A fórumon elsősorban az önkormányzati és a civil szféra képviselői jelentek meg és reagáltak a felvázolt programra.

 A felmerült kérdések főbb csoportjai:

  • egy a civil szektor szereplői számára pályázatírási gyakorlat erősítésére irányuló képzési rendszer bevezetése,
  • lehetséges lenne-e a LEADER források, mint egy pályázati önrész előfinanszírozásra illetve tervezési költségek finanszírozására való felhasználásának lehetősége,
  •  térségmenedzsment kialakításának igénye,
  • illetve területfejlesztési rendezési tervek összehangolása.

A fórumon elhangzottak és a projektötletek összesítését feldolgozását követően szeptember hónapban ismételten tartunk egy fórumot, amelyen a megnevezett fórum eredményeinek ismertetése és további tervek bemutatása történik. A meghívó hamarosan kiküldésre kerül.     

 

Lukácsháza, 2015. augusztus 28.

 

Készítette:

 

 

 

 

dr.Pintér Lilla Krisztina

mb. munkaszervezet vezető