Európai Szociális Alap, felső banner
Facebook
Európai Unió logó
Utiró Térségfejleszto Egyesület logója

Hírek /

Új kenyér ünnep - Közösségfejlesztő rendezvény - Nemescsó

Augusztus 17 –én a Tézsula Hagyományőrző Egyesület megrendezte az „Új kenyér ünnepe”, hagyományteremtő és közösségfejlesztő rendezvényét, melyre nem csak a falu lakossága, hanem a közeli települések is meghívottak voltak és szép számmal el is látogattak.
Az ünnepség célja hogy a Nagyanyáink segítségével, a régi kor hangulatát, zamatát, illatát felelevenítve, egy családias, hangulatos, meghitt napot tölthessenek el a résztvevők és hazavigyék magukkal az itt kapott élményeket.
Van egy csodakönyv a településnek, mely házról, házra jár és ebbe gyűjti az egyesület a régebbnél régebbi, családtagokról, családtagokra szálló recepteket. Ezen a rendezvényen többnyire ezek elkészítése valamint kóstolása lehetséges. Vagyis az összegyűjtött recepteket az idősek (nagyanyák) elkészítik, és egyben megtanítják, tudásukat adják a fiatalabb generációnak, hogy fennmaradhassanak a kedves emlékeket idéző receptek. A régi konyha ízeinek felidézését és készítését hirdeti és várja a környékről meghívott települések asszonyai, amiből szintén mindenki kóstolhat és szavazhat kedvencére. A győztes étel készítője jutalomban részesül. A falusi gasztronómiai rendezvényen, ahol egy óriás rétes készítése is lezajlódott, idős, fiatal egyaránt megmozdult és kivette a részét. A recepteket kiadvány formájában is szeretné az egyesület megjelentetni, hogy mindenki otthonába eljuthasson, hogy a régi hagyományok fennmaradhassanak a fiatalok számára. Ünnepélyessé a szentmise és a kenyér megáldása tette a rendezvényt. Nagyon jó hangulatú, vidám kultúrműsort kaptak a rendezvényre látogatók a környékből érkező csoportoktól és kellemes, nótázással, beszélgetéssel zárult a nap.

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

KÖTELEZŐ KÖZZÉTÉTEL

ESEMÉNYEK

< 2024. március >
H K SZ CS P SZO V
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

PROJEKTEK